Nytt tingsrättsvapen

Halmstads tingsrätt

Halmstads tingsrätt

Halmstads tingsrätt är den senaste tingsrätten som genom statsheraldikerns i Riksarkivet har antagit ett eget vapen. Balansvågen finns i alla tingsrättsvapen och symboliserar dömandet. De krönta hjärtanen kommer från Halmstads vapen. Leoparden (i heraldiken ett utåtseende, gående lejon) syftar på lejonet i Hallands vapen och påminner om leoparden i Varbergs tingsrätts vapen.

Blasonering: I blått fält en bjälke av silver, belagd med tre röda hjärtan krönta med öppna kronor av guld, åtföljd ovan av en balansvåg av silver och nedan av en med öppen krona krönt leopard av silver med röd beväring. Skölden krönt med kunglig krona.

Konstnär: Vladimir A. Sagerlund, Riksarkivet.

Om Martin Sunnqvist

Docent i rättshistoria
Detta inlägg publicerades i Domstol, Heraldik. Bokmärk permalänken.